Pomalu pečené maso, krásně šťavnaté a měkké.
Suroviny
vepřová krkovice vcelku - podle počtu strávníků, krkovice je nařezaná na plátky, ale nedoříznutá, až na prkénko, peče se v celku
1 velká cibule na měsíčky
anglická slanina plátky
hořčice
sůl, pepř, drcený kmín
6-8 stroužků česneku
Postup
Krkovici si naříznu na plátky. Utřu si česnek se solí. Směs vmasíruji mezi jednotlivé plátky a do celého masa. Opepřím.
Mezi jednotlivé plátky vložím cibuli a anglickou. Zbytek hodím na dno zapékací mísy.
Stáhnu, aby maso drželo tvar a potřu hořčicí.
Vložím do mísy a přihodím trochu kmínu. Přiliji horkou vodu, tak do poloviny masa a vložím do vyhřáté trouby na 160°. Peču zakryté 3 hodiny, na závěr odkryji, zvýším teplotu na 220° a dopeču na barvu.
Nechám chvíli odpočinout. Dokrojím plátky a servíruji s rozšťouchanými brambory s jarní cibulkou a salátkem.
Do zbytku výpeku přidám lžící sádla. Je dobré, když tam zůstane i trochu cibule a slaniny - rozmixuji. Zbylé maso natrhám, přidám tymián a pepř, promíchám a naliji do sklenic. Nechám ztuhnout, vznikne dobrá masová pomazánka.
Komentáře
Okomentovat