Velikonoční hlavička


Prostě musí být, velikonoční hlavička neboli nádivka čili obrovská dobrota.

Suroviny
uvařený uzený ocásek (ale můžeš použít i jiné uzené), na kostky
7 starších rohlíků nakrájených na kostky
6 vysmátých vajec
čerstvé bylinky: pažitka, petrželka, tymián, kopřiva (dala jsem sušenou, neobjevila jsem na zahradě žádnou čerstvou) nebo dle vlastní fantazie, množství ovlivňuje výslednou chuť - já dávám všeho dost
1/2 lžičky prášku do pečiva (nebo sody)
pepř, sůl dle chuti
1/2 lžičky muškátové oříšku
mléko, asi tak 200
máslo na vymazání a na pokladení

Postup
Uzené si předem uvařím. Vývar použiji na polévku a zbytek masa na zapečené brambory nebo těstoviny.
Nakrájím na kostky. Tentokrát se mi celkem rozpadalo, takže jsem s ním už nic nedělala, ale chuťově se ještě pozvedne, když se kostky osmaží na lžíci sádla. 

Nakrájím rohlíky a dám do mísy. Rozšlehám vejce, přidám tam špetku soli (podle toho, jak moc je slané uzené), pepř, muškátový oříšek, a asi tam 150 ml mléka. Vliji na rohlíky a nechám nasáknout. Podle toho, jakou mají mokré rohlíky konzistenci, ještě přidám mléko, aby byly mazlavé.

Vymažu si formu (hřbet) máslem a zapnu troubu na 200°.

Do mísy přidám maso, nasekané bylinky a sodu (nebo prášek do pečiva). Promíchám. Těsto by se mělo pěkně spojit, ale nebýt moc mokré.
Natlačím do formy a pokladu plátky másla.

Peču přibližně 35 min. Na povrchu se udělá krásná kůrka.






 

Komentáře