Sýrovou roládu jsem letos dostala k narozeninám. Nejlepší dárek.
Hodí se na žitný chléb potřený křenovým máslem nebo na rohlík jako jednohubky. Děláme ji už roky a nikdy se neomrzí. Chutná nám víc se suchým salámem (je výraznější), ale děláme i se šunkou.
Suroviny
200 g 45% eidamu (kupuji v Lidlu a dělím na půl, vzniknou dvě menší rolády)
150 g suchého slámu (dle preferencí, u nás uherák nebo poličan) anebo šunky
čerstvá červená paprika
Na pomazánku
100 g másla
100 g pomazánkového másla nebo Lučiny
malá cibule nakrájená na velejemno
2 vejce uvařené natvrdo a nakrájené na kostičky
lžíce hořčice a kečupu, sůl dle chuti
(lze přidat i nastrouhaný křen nebo krenex)
Vše smíchat.
Postup
Připravím si pomazánku. Papriku nakrájím na tenké proužky.
Sýr dám do igelitového sáčku a do horké vody (neměla by být vroucí, ale těsně před bodem varu). Nechám asi tak 10 min, až je sýr všude měkký, ale netvoří se na něm ještě bublinky.
Změklý sýr rozválím na tenkou placku. Na ni dám rovnoměrně pomazánku a pokladu salámem. Na okraj, který budu začínat rolovat, položím proužky papriky po celé délce.
Zaroluji a dobře utahuji, aby byla roláda co nejvíc kompaktní.
Zabalím těsně do alobalu a dám do ledničky ztuhnout.
Místo rozvalování sýru jsem zkoušela dát na pečící papír plátky sýru a zapéct je v troubě. Taky to jde, ale jsem trochu konzerva, tak to dělám postaru.
Komentáře
Okomentovat