Letos to byl mazec s mazanci. Pekla jsem tři.
Recept uvádím na dva menší (nebo jeden velký), na každý mazanec počítám 250g mouky, takže se recept dá upravit podle toho, kolik jich chci upéct.
Také jsem experimentovala a dala na něj pomerančovou polevu. Povrch je sice trochu lepivý, ale dobrý.
Suroviny
500 g polohrubé mouky
120 g cukr krupice
1 vanilkový nebo vanilínový cukr
1/2 lžičky muškátového květu
lžička mletého nebo rozdrceného anýzu
větší špetka soli
1 balení čerstvého droždí
200 ml mléka
3 žloutky
150 g rozpuštěného másla
rum z rozinek (kdo nedává rozinky, tak alespoň 3 lžíce)
kůra z jednoho citrónu
hrst rozinek naložené v rumu
nasekané vlašské ořechy a mandle (hrst)
1 vejce na potření a plátky mandlí na posypání
Na polevu: šťáva a kůra z jednoho pomeranče, moučkový cukr
Postup
V míse si smíchám všechny suché ingredience (kromě ořechů a rozinek). Vprostřed udělám důlek, vliji polovinu vlažného mléka, rozdrobím kvasnice, přidám žloutky a dám míchat do stroje s hnětacím hákem (jak vidíš, dělám to na záraz, ale pokud chceš, mlže udělat klasicky kvásek). Jakmile se mi to trochu spojí, přiliji rum z rozinek a postupně přilévám rozpuštěné (vychladlé) máslo, pomalu, aby se mi dobře zamíchávalo. Podle potřeby přidám mléko (případně pár lžic mouky, podle toho, jakou mám konzistenci). Těsto by mělo být vláčné, ale nepříliš se lepit. Nakonec přidám rozinky i s rumem, nasekané ořechy a mandle, citrónovou kůru.
Těsto z mísy přendám na vál a ještě chvíli ručně propracuji, je potřeba se s ním pomazlit. Vrátím do mísy, pomoučím, zakryji utěrkou a nechám kynout, tak 2-2,5 hodiny podle teploty v místnosti.
Jestli se ti chce, můžeš těsto ještě během kynutí 1-2 přepracovat (ale mě se většinou nechce).
Těsto předám znovu na vál a rozdělím na půl. Z každé půlky vytvaruji mazanec (těsto tlačím dospod a dělám z něj kouli). Přendám na plech s pečícím papírem. Pomažu rozšlehaným vejcem a posypu plátky mandlí. Nechám znovu nakynout, alespoň půl hodiny.
Předehřeji si troubu na 200°C. Vložím mazance a peču asi 6-7 minut. Pak teplotu stáhnu na 150°C a mazanec svrchu přikryji pečícím papírem. Celkově peču 45 min.
Na pomerančovou polevu jednoduše smíchám šťávu a kůru s moučkovým cukrem a povařím. Hned jak mazance vytáhnu je potřu polevou (horký na horký) a nechám vychladnout na roštu. A co s mazancem dál - to už je přece každému jasný.
Komentáře
Okomentovat