Jehněčí kebab s rozmarýnovými brambory a mátovou omáčkou



O Velikonocích musí být jehněčí, tentokrát jsem zvolila mleté.

Jehněčí kebab
jehněčí plec mletá
2 lžičky tymiánu (použila jsem čerstvý, ale může být i sušený)
pepř, sůl dle chuti
1 lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mletého kmínu (může být i římský)
1 lžička kořenící směsi čubrica (nemusí být)
2 lžičky kořenící směsi harissa
1 vejce
2 stroužky rozmačkaného česneku
řepkový olej na smažení

Maso si očistím od zbytečného tuku a pomelu. 
Přidám všechny ingredience a promíchám. Ochutnám a případně dosolím.
Ze směsi vytvaruji válečky, které pomalu smažím ve vyšší vrstvě oleje. Přibližně 5 minut z každé strany. Nechám okapat z přebytečného tuku.
Jak to udělat profesionálně na tyčku, zde ve videu "Klobásky po rusku".

Rozmarýnové brambory
Brambory a 1/2 batátu nakrájím na plátky. Čerstvý rozmarýn nasekám (asi tak 4-5 snítek), přisypu na brambory. Dám trochu olivového oleje, osolím a promíchám. Nechám v troubě péct na 200°C asi 30 min.

Mátová omáčka
Do zakysané smetany vmíchám nasekanou 2 rozdrcené stroužky česneku, nasekanou jarní cibulku a mátu. Lehce osolím, opepřím, dám trochu olivového oleje a promíchám.

Salát
Míchaný salát - rukola, polníček, řepa, šťovík. Na zálivku: olivový olej, hruškový ocet s rozmarýnem, sůl



 


Komentáře