Úplně se rozplývá na jazyku. Uf, ještě že zbylo i na zítra, taková dobrota to je. A jednoduchá, z jednoho hrnce (teda skoro).
Suroviny
hovězí kýta na větší kostky
slanina na proužky
cibule najemno
3 stroužky česneku
10 snítek tymiánu (nebo 2 lžičky sušeného)
máslo, olej
sůl, pepř
žampiony na čtvrtiny (nebo na plátky)
6 ks šalotky v celku (nebo i víc, pokud jsou velké tak na polovinu)
lžíce rajčatového protlaku
150 ml červeného vína
hovězí bujón
světlá jíška (máslo, 2 lžíce hladké mouky)
Postup
Připravím si cibuli, česnek a slaninu. Dám pomalu smažit do velkého hrnce, na troše másla a oleje.
Maso si nakrájím na velké kostky a na prkénku osolím a opepřím, vetřu do masa.
V hrnci si dám na stranu cibuli se slaninou a na volném prostoru osmažím kousky masa ze všech stran.
Přiliji víno a odškrábnu přísmažky. Přidám bujón (rozdrobím kostku nebo jestli máš vývar) a přidám vodu, aby maso bylo skoro ponořené.
Přihodím tymián a protlak.
Dusím do měkka na mírném stupni (na dvojce), podle toho, jaké máš maso to trvá 1,5-2 hod.
Před dokončením vyndám větvičky tymiánu (lístky krásně opadají), přidám šalotky v celku a žampióny (ty můžeš i osmažit na másle, ale já jsem to tentokrát nedělala), zamíchám jíšku (to je ten druhý hrnec) a ještě mírně dusím přibližně 15-20 min.
Maso lze podávat s rýží, bramborovou kaší, brambory, těstovinami, pečivem, hodí se i zelenina jako jsou zelené fazolky nebo dušená mrkev (na kolečka).
Komentáře
Okomentovat