Žitný chléb s bramborem

 


Menší žitný chléb, díky bramborám krásně vláčný.


Suroviny na rozkvas
20 g žitného kvásku
100 g vody
100 g celozrnné žitné mouky jemně mleté

Vše promíchám, mísu překryji potravinovou fólií a nechám přes noc kynout, 10-12 hod.

K nakynutému rozkvasu přidám
150 g vody
230 g žitné chlebové mouky
50 g strouhaných vařených brambor
lžičku chlebového koření od Antonína (nebo toho, co máš ráda)
lžičku kmínu
1,5 lžičky soli

Krátce promíchám a přendám do olejem nebo sádlem vymazané formy. Nechám kynout 2,5 hodiny opět zakryté potravinovou fólií, kterou jsem zespod pomazla olejem (aby se případně nepřilepila, když těsto nakyne).

Troubu si předehřeji na 200°.
Chléb pomažu vodou a dám péct na 40 min - forma stojí na plechu. Po uplynulé době chléb vyklopím na rozehřátý plech a peču ještě 10 min.
Nechám úplně vychladnout na mřížce, nejlépe přes noc, zakryté utěrkou.




Komentáře