Šlehačková bábovka

 


Je to výborná vláčná bábovka. Chtěla jsem ji mít krásnou, tak jsem vzala krásnou keramickou formu. Jenže s ní neumím péct, tak se mi vzhledově moc nepovedla. Prostě jsem se sama vypekla. Na chuti to ovšem nic nezměnilo.

Suroviny
4 vejce
1 hrnek cukr krystal
1 ks vanilkový nebo vanilinový cukr
0,8 hrnku slunečnicového oleje
2 lžíce rumu
šťáva z 1/2 citronu
kůra z jednoho citronu
2 hrnky polohrubé mouky
špetka soli
1 kypřící prášek do pečiva
1 ks smetana ke šlehání

vložka: 
- 2 lžíce čokoládových pecek (nebo nakrájená čokoláda), hrst posekaných vlašských ořechů, hrozinky naložené v rumu (pak v těstu vynechám 2 lž rumu) - dávám vše, kdo něco z toho nemá rád nebo nemůže vynechá
- nebo do 1/3 těsta dát 2 lž kakaa a udělat mramorovou
- nebo dle vlastní fantazie a chuti - levandule, chilli,... 

Postup
Dám šlehat vejce a cukr. Po 5-10 minutách přidám ostatní tekuté ingredience - šťávu z citronu, olej, rum z hrozinek. Prošlehám tak 3-5 min, pak vliji smetanu a nechám šlehat dalších cca 5 min.

Zatím si vymažu formu sádlem a vysypu hrubou moukou. Troubu předehřeji na 180°. Posekám ořechy, případně čokoládu.

Smíchám si mouku, sůl, prášek do pečiva a citrónovou kůru. Postupně přidávám do mísy a pomalu promíchávám. Na závěr přisypu ořechy, hrozinky a čokoládu. Hmotu přeliji do formy a dám péct, přibližně na 50 min (ve variantě mramorové bábovky, tak vliji bílé těsto, pak s kakaem - protáhnu špejlí a nakonec bílé těsto).  Udělám test špejlí a podle situace dopeču nebo mám hotovo.





Komentáře