Pikantní čínská polévka


Čínská nebo pekingská? Hlavně musí být pikantní, kyselá a tak trochu se táhnout. Prostě, kdo ji má rád z čínských restaurací a bister, tak si ji určitě udělejte a věřte mi, že si ji budete dělat opakovaně.

Suroviny 
kuřecí prso
1l kuřecího vývaru
2 chilli papričky na malé kousky
2 vejce, rozšlehané
1 pórek, na nudličky
2 mrkve, na nudličky
tofu na menší kostičky
sušené houby jidášovo ucho rozlámané na kousky
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
solamyl na zahuštění
rýžový ocet
případně sůl na dochucení a chilli vločky
sezamový olej na smažení

Postup
Na oleji osmažím chilli papričky, mrkev a pórek. Přiliji vývar, přidám sójovou a rybí omáčku, na menší kousky polámané jidášovo ucho a vhodím kuřecí prso vcelku. Vařím 25-30 min. 

Vyndám maso, nechám přechladnout a natrhám na nudličky (někdy prso nakrájím na malé kousky a osmažím před zeleninou, oba způsoby jsou možné a vyzkoušené).

Vajíčka si rozmíchám v hrníčku a pomalu přilívám do vařící polévky. Je potřeba je dobře rozmíchat. Přidám tofu. Dochutím octem - je potřeba, aby byla cítit kyselost, tak akorát. Případně ještě dosolím (nebo můžeš přidat některou z omáček) a většinou ještě přidávám chilli vločky. Solamyl, alespoň vrchovatou lžíci, rozmíchám v troše vody a liji postupně do polévky, abych měla požadovanou konzistenci - ne moc ani málo. Ještě povařím tak 10 min.

Při podávání lze ozdobit jarní cibulkou nebo chilli.


Komentáře