Medovník maminky Mileny

 


Maminka mi upekla medovník. Jak vidíte, srdce už je překrojené, ale zarazila jsem se včas, protože i když jsem ho nepekla vlastnoručně, je tak dobrý, že stojí za to sem dát. Ale kdo zítra přijede, tak ho může i ochutnat.


Těsto
50 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
20 dkg Hery
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžičky soli

Vypracovat těsto, rozdělit na polovinu, vyválet na velikost plechu. Péct na pečícím papíru na 150° s ventilátorem, přibližně 10 min. Jeden plech se peče jen tak, ale na ten druhý se ještě dává medovo-oříšková směs - je to ten horní krycí plát.

Medovo-oříšková směs na těsto 2
12 dkg másla
6 dkg cukru krystal
1,5 lžíce medu
30 dkg nasekaných ořechů (různé druhy)
šťáva z jednoho citrónu

Rozpustím máslo na mírném stupni. Přidám cukr a med, nechám rozpustit. Pak přidám ořechy a chvíli dusím (nesmí se smažit, takže pomalu). 
Touto směsí potřu těsto 2 (jeden z připravených plátů) a dám péct.

Krém na těsto 1
25 dkg másla
7 dkg moučkového cukru
1 vanilkový puding uvařený v 0,35 l mléka
5 lžic rumu

Uvařím puding a nechám vychladnout. Máslo utřu s cukrem. Přidám rum a vychladlý puding a zamíchám. 

Vrstvení
Těsto 1 potřu marmeládou (nejlépe rybízovou).
Rozetřu krém.
Položím těsto 2 upečené s medovo-oříškovou směsí.

Nechám pořádně vychladnout v lednici. Krájí se dobře, když je tuhý, jinak krém dost povolí.
Z původního receptu je už ubraný cukr. I tak tento dezert patří k těm sladším.





Komentáře