Maková kynutá babka

 



Chtěla jsem upéct makový závin, jenže v sobotu tento recept ukazoval Pepa Maršálek v pořadu Kluci v akci. Plány se mění...

Suroviny těsto
300 g hladké mouky
180 g mléka
50 g krupicového cukru
50 g másla
50 g mletého máku
1 vejce
15 g droždí
4 g soli
trochu oleje na potření 

Pepa to dělá jako já, moc se s tím neštve.
Včas si vyndám máslo (když ne, tak ho dám pak do mléka). Do zadělávací mísy, kterou mám na váze, dám nejdřív všechny suché ingredience, které promíchám. Vytvořím důlek. Mléko si lehce ohřeji a naliji do důlku. Rozdrobím droždí, máslo, vejce a začnu míchat s hnětacím hákem. Nechám alespoň 10 minut, na pomalejší rychlost.
Pepa říkal, že když tam je 300, tak 300. Takže jsem tento recept fakt udělala přesně. Těsto, i když jsem mu dala při hnětení čas, bylo dost řídké. Třista netřista, trochu mouky bych přidala - protože po vykynutí mi nešlo moc vytahovat při zamotávání.

Těsto nechám kynout, tak 1,5 hod, zvětšilo se asi i víc než 2x. Mísu jsem zakryla potravinovou fólií i utěrkou.

Suroviny na nádivku
300 g hustých povidel
40 g mletého máku
30 g strouhaného perníku
50 g rozinek
20 g rumu (na namočení rozinek)
špetka mletého hřebíčku a skořice

Rozinky si do rumu namočím co nejdřív. Všechno smíchám dohromady. Tady už jsem dodržovala gramáže přiměřeně - přece nebudu schovávat lžičku povidel nebo 5 rozinek. Promíchám stěrkou.

Poleva
100 g moučkového cukru
šťáva z poloviny citrónu
kůra z jednoho citrónu

Polevu udělám, až mi babka trochu přechladne, měla by být tekutá, ale zároveň dost hustá.

Postup
Vypracuji těsto a připravím si nádivku.
Připravím si taky hřbet - vytřu olejem a dám pečící papír, aby šla babka pak hezky vytáhnout.

Jakmile těsto vykyne, přendám ho na vál. Trošku si ho pomazlím a rozválím na obdélník. Po celé ploše potřu nádivkou.
Začnu balit - namáčím si ruce do mouky, vlastně dělám závin. Těsto trochu vytahuji, aby byl pevný.
Pak ho rozkrojím napůl, podélně.
Zamotám jako copy, začínám od prostředka.
Přendám do formy a nechám nakynout.

Peču na 160° na horkovzduch 35 min - tohle Pepovi vyšlo.
Vyndám, nechám chvíli vychladnout, tak 10 min a vyndám na mřížku.
Připravím si polevu, kterou rovnoměrně rozliju na upečenou babku.

Je to vážně dobrota, krásně nadýchaná.





  





Komentáře