Celozrnné žížalky




Kynuté tyčinky, křupavé i měkké zároveň. Těsto dělám na záraz - nedělám kvásek, ale všechno rovnou smíchám a nechám vykynout. Zkoušela jsem to už před tím a potvrdily mi to i Pepa Maršálek a úžasná Mirka Gils Slavíková. Takže se neboj a jdi do toho.

Suroviny 
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g hladké mouky
1-1,5 lžičky soli
1 lžička červené papriky
2 lžičky sezamu
velká špetka  cukru
120 g vlažné vody
1 lžíce oleje
8-10 g čerstvého droždí

Postup
Nejdříve smíchám suché ingredience. Pak přidám vše ostatní a nechám v robotu promíchat. Těsto se krásně zformuje a odlepí se od stěn, zůstane na hnětacím háku. 
Přikryji potravinovou fólií a nechám nakynout, stačí tak 30 min.

Desku si lehce pomoučním a těsto rozválím tak na 0,3-0,5 cm. Rozdělím na proužky a podle toho, jak je chci mít dlouhé. Každou tyčku na koncích stlačím do špičky a zakroutím.
Dávám na plech s pečícím papírem. Na vykynutí jim stačí doba, než se vyhřeje trouba.

Troubu si předehřeji na 200°. Vložím plech a peču 10 min. Pak stáhnu teplotu na 170 a peču dalších 10 min. Dobu si musíš nastavit podle vlastní zkušenosti a trouby.





 

Komentáře