Zelí na asijský způsob

 


Zbyla mi čtvrtka zelí, tak co s ní. Chtěla jsem zkusit nějakou přílohovou verzi. Takže černé zelí.

Suroviny

bílé zelí na kousky
čerstvá chilli paprička i se semínky (nebo sušená), množství podle chuti
1 lžička sečuánského pepře, rozdrceného (nahraď černým a trochou citrónové kúry, pokud nemáš)
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce rýžového octa (nejlépe černého, ale může být i bílý)
1 lžička bramborového škrobu
olej na smažení

Postup

Na pánvi wok (nebo i obyčejné) rozehřeji olej, přidám chilli papričku a pepř. Chvíli opékám, pak přidám cukr, nechám lehce zkaramelizovat. Přisypu zelí, zamíchám a chvíli opékám. Pak přidám vodu, jen lehce, tak 100 ml, sójovou omáčku a ocet. Zelí lehce dusím do té doby, než se tekutina skoro vypaří. Vmíchám do ní lžičku škrobu, abych zajistila, že se to vše přilepí na kousky zelí (ale můžeš vynechat).

Je to výborná příloha k nějakému asijskému jídlu. No, já si to dala ke grilovanému kuřeti, protože mi leželo naložené v lednici.



Ke kuřeti: nohy jsem obalila v domácím grilovacím koření a soli. Nechala přes noc nezakryté v lednici. A pak upekla v troubě. Moje trouba má chytrý program, který po těch letech poprvé zkusila - a jsem nadšená - krásně propečené, šťavnaté, kůrka křupavá.


Komentáře