Veka - nejen na chlebíčky

 


Jednoduchá, rychlá a dobrá. Trochu jsem se bála, ale povedla se. Dá se hezky krájet i na tenčí plátky. Těsto se dá použít i na bagetky/rohlíky a udělat pak jedhohubky.

Suroviny
400 g hladké mouky
50 g žitné chlebové mouky
50 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky
270 g vlažné vody
lžička cukru
15 g čerstvého droždí
50 g slunečnicového oleje
1,5 lžičky soli

Postup
Do zadělávací mísy si odvážím všechny mouky. Uprostřed udělám důlek a naliji tam přibližně 1/3 odvážené vody. Rozdrobím všechno droždí a přidám lžičku cukru. Nechám vyběhnout kvásek na teplejším místě - dávám k topení nebo na sluníčko. Trvá to asi tak 20 min. Pak přidám olej, sůl a zbytek vody a umíchám těsto, dělám v robotu. Nechám vykynout tak 60-90 min podle teploty v okolí.

Vykynuté těsto propracuji na vále. Rozdělím na půl a udělám z něj šišky - veky. Dělám dvě větší. Veky nechám nakynout na plechu s pečícím papírem.
Troubu si rozehřeji na 220°.
Veky potřu vodou, dám do trouby a stáhnu teplotu na 200°. Peču 25-30 min.







Komentáře