Tvarohová bábovka


Recept na tuto bábovku mám od babičky Aničky. Jednu dobu u nás jela pořád. Je chutná a krásně vláčná. Nejvíc nám chutná s rozinkami, ale podle chuti lze přidat i ořechy nebo čokoládu. Vylepšila jsem ji jen o rum a vanilkový cukr. Patří tam Hera - a zkoušela jsem tam dát máslo, ale není to ono - máslo je už chuťově moc.

Suroviny

4 vejce, z bílků sníh
250 g tvarohu
250 g cukr krystal
250 g Hera, velmi změklá
400 g polohrubé mouky
125 ml mléko (pokud nedáváš rum, jinak celkový objem tekutin, takže sliji rozinky a doplním do 125 ml mlékem)
1 lžička prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
hrozinky alespoň půl hodiny nebo déle namočené v rumu

Postup
Dám šlehat žloutky, cukry, Heru a tvaroh. Odvážím si mouku a zamíchám do ní kypřící prášek. Se špetkou soli si vyšlehám bílky do sněhu.
Připravím si formu, kterou vymažu máslem nebo sádlem a vysypu hrubou moukou. Troubu si předehřeji na 180°.

Až je směs prošlehaná, začnu přidávat mouku a mléko (případně s rumem). Jestli ti tam zůstaly trochu hrudky, nevadí, je to z Hery, mě tam zůstávají snad pokaždé. Na závěr přidám hrozinky. 
Sundám z robota a opatrně vařečkou vmíchám sníh.
Těsto přeliji do formy a dám péct přibližně na hodinu.
Vyzkouším špejlí, jestli už je hotová, pokud se mi zdá, že se začíná z vrchu připékat, dám pečící papír.

Bábovku vyndám z trouby a formy, nechám vychladnout na roštu. Pocukruji.



Komentáře