Obyčejné rohlíky. Díky omládku jsou dobré i druhý den.
Omládek
100 ml vlažné vody
lžička sladěnky
10 g čerstvého droždí
125 g hladké mouky
Vše smíchám v zadělávací míse do hladkého těstíčka a nechám hodinu kynout.
Na těsto přidám
necelou lžičku cukru
140 ml vody
1,5 lžičky soli
355 g hladké mouky
25 g sádla (případně oleje)
Vypracuji těsto (používám robot) a nechám pořádně vykynout. Čas záleží na okolní teplotě, těsto by mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem.
Postup
Vykynuté těsto rozdělím na 10-12 stejných dílů a udělám z nich bulky. nechám 5 min odpočinout. Každou bulku rozválím na ovál, ten svinu do tvaru rohlíku a vzniklý rohlík ještě trochu rozválím na delší a tenčí. Jak vypadá rohlík, víš.
Rohlíky nechám na plechu dobře vykynout, stříknu na plech trochu vody, aby neokorolaly.
Předehřeji si troubu na 210°.
Vložím do ní plech nebo nějakou nádobu s vodou.
Rohlíky postříkám/potřu vodou a nastříkám taky vodu na plech mezi rohlíky. Aby se utvořila pára a dobře nakynuly. Plech rychle vložím do vyhřáté trouby. Po 5 minutách troubu otevřu a vypustím páru. Dopeču do zlatova, celkově tak 10-12 min.
Komentáře
Okomentovat