Tyhle byly první |
Celá dávka je na 10-12 housek, poloviční na 6. Recept mám od Martiny a protože se mi to zdálo jako rychlovka, zkusila jsem. V surovinách uvádím celou dávku a za lomítkem poloviční.
Postup jsem si upravila podle svých zvyklostí, slovy pana Maršálka, se s tím neseru, to těsto si hezky poradí samo.
Suroviny
500/250 g hladké mouky
50/25 g sádla
12/6 g soli (je to asi 2/1 vrchovatá lžička)
20/10 g čerstvého droždí
265/132 g vlažného mléka
2/1 lžíce jogurtu
lžička cukru krupice
mák na posypání
voda
Postup
Do zadělávací mísy si odvážím si mouku, doprostřed udělám důlek. Vliji tam asi polovinu dávky vlažného mléka. Do něj rozdrobím droždí a přidám cukr. Nechám, až začne droždí pracovat.
Do zbytku mléka si přidám sádlo, ale už nezahřívám. Ono se trochu rozpustí.
Až mi nabyde kvásek, přidám zbytek mléka se sádlem a jogurt. Dám míchat s hnětacím hákem (ale můžeš dělat i ručně, jak jsi zvyklá). Pokud se těsto lepí na stěny mísy, lehce přisypu mouku.
Přikryji a nechám kynout asi tak hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.
Těsto si přesunu na lehce pomoučněný vál, prohnětu a rozdělím na stejné kousky, ze kterých udělám housky. Dám na plech s pečícím papírem a nechám vykynout, tak 20-30 min.
Předehřeji si troubu na 215°.
Housky postříkám vodou (dělám rozprašovačem nebo prostě potřít, v originál receptu je potřít bílkem, ale je to zbytečné, voda je dostačující) a taky stříknu trochu na plech mezi housky.
Posypu mákem (nebo můžeš dát nějaký semínka).
Peču 12 min do zlatova.
Nechám vychladnout na roštu.
Tady je fotka Martininých housek. Mám hypotézu, že podle tvaru housek se pozná osobnost. Martina je dělá večer až do fáze housky na plechu, pak je přikryje fólií a dá do ledničky a ráno upeče.
Komentáře
Okomentovat