Dršťková polévka


Tuhle polévku má rád tatínek a vždycky mu ji vozí paní Miku, když ji uvaří. Rozhodla jsem se změnit svůj názor na dršťky a taky ji vyzkoušet.

Můj názor se mi změnit podařil, ale maminka do toho nešla. Tak jsem zvědavá, Peťo, jestli jsi nakonec ochutnala.

Polévka se vaří často bez zeleniny - taková ta hospodská, hodně hustá. Pan Kobza, který ji měl v bufetu nejlepší, do ní dával mrkev. Já jsem k tomu přidala ještě brambor - ale když ji budu vařit podruhé, tak ho vynechám. Jestli nějakou zeleninu, tak buď brambor nebo mrkev. Ve staré kuchařce jsem ale našla, že tam dávali všechnu kořenovou zeleninu.

Suroviny

přibližně 500 - 600 g hovězích předvařených drštěk
1 morková kost (nemusí být, stačí vývar z drštěk anebo hovězí vývar/bujón)
1 brambor, nastrouhaný
1 mrkev, nastrouhaná
1 velká cibule nasekaná najemno
3 lžičky červené mleté papriky (kdo chce tak přidá i pálivou)
3 stroužky česneku, prolisovaného
majoránka, hrst
1 lžička kmínu
1 lžíce rajského protlaku (nemusí být)
pepř, sůl
sádlo
hladká mouka

Postup

Nejdřív si dám vařit morkovou kost. Stačí tak 45 min.
Dršťky, i když vypadaly krásně a voněly, tak jsem je celkem 3x převařila a propláchla (po každé vyměním vodu a zalévám horkou z konvice, jen nechám chvíli přejít varem, aby zase nebyly moc měkké).

Připravím si zeleninu, nastrouhám nahrubo. Nasekám cibuli.
Cibuli smažím na lžíci sádla do zlatova. Poté přidám červenou papriku, kmín a mouku- zamíchám, za chvíli protlak a udělám z toho jíšku.

Jíšku přidám do vývaru.
Přidám taky zeleninu, česnek a majoránku, pepř, sůl a také dršťky.
Vše společně vařím 20 min.
A je to, případně dochutím  ještě přidám trochu majoránky, kterou už nevařím.

Je jasné, že víc chutná uleželá, takže na druhý den.

Komentáře