Dalamánky - malé chlebíky

 


Jak využít kvásek? Tak jsem zkusila dalamánky.

Rozkvas

30 g kvásku
150 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
150 g vody

Vše smíchám a nechám kvasit při pokojové teplotě 12 hod. Mísu přikrývám potravinovou fólií.

Na dalamánky k rozkvasu přidám
170 g vody
150 g hladké mouky
200 g špaldové mouky hladké
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu

Vše propracuji v robotu a nechám kynout asi 2 hodiny, objem se zvětší asi o 50%. Vykynuté těsto na válu prohnětu a rozdělím na 6 stejných dílů. Z každého vytvaruji trochu podlouhlou bulku a dám na plech kynout, tak asi 30-60 min.

Troubu si předehřeji na 250°.
Bulky z boku naříznu žiletkou a postříkám vodou z rozprašovače (nebo můžeš pomazat). Nevím proč jsem je neposypala trochou celého kmínu, byly by pohlednější - příště to ale udělám.
Rychle vsadím do trouby a peču 10 min. Pak teplotu stáhnu na 220°, trochu vyvětrám a peču dalších 15 min.






Komentáře