Zelňačka - skutečně štědrá



Štědrou Štědrovečerní zelňačku připravuji den předem, aby se dobře proležela. Je to kombinace různých vyzkoušených variant a tahle je zatím nejlepší - je skutečně bohatá, sváteční.

Suroviny

uzený královský ocásek (nebo uzená žebra)
celý pepř, nové koření bobkový list (4 ks), cibule a česnek do vývaru
kysané zelí - nejlépe domácí
velká hrst sušených hub
brambory nakrájené na kostičky a uvařené zvlášť
pikantní klobása nakrájená na půl kolečka (já dala Neapolský pikantní salám)
máslo, hladká mouka, červená mletá paprika
pepř, sůl, majoránka, 3 stroužky utřeného česneku
smetana min 30%

Postup

Dám vařit ocásek s kořením. Opět vařím v papiňáku, asi 45 min.
Mezi tím si dám vařit brambory nakrájené na menší kostičky, v osolené vodě. Nakrájím si zelí, aby nemělo dlouhé "vlasy". Nakrájím si klobásku a připravím si jíšku z másla, 2 lžíce mouky a až se to nesmaží, tak přidám lžíci mleté papriky. Pořádně promíchám.

Ocásek a koření vyndám.
Do vývaru přidám nakrájené zelí a sušené houby. Vařím do měkka.
Přidám brambory i s vývarem, nakrájenou klobásku, hrstku majoránky, česnek a jíšku - polévka musí mírně vařit. Provařím cca 5 min. Dochutím solí a čerstvě namletým pepřem.
Přidám maso z ocásku (většinou je ho hodně, takže zbyde ještě na jeden oběd - na zapečené těstoviny nebo brambory).
Vypnu a vmíchám celý kelímek smetany.

A pak tahle bohatá zelňačka čeká přes noc na balkóně do druhého dne. Pěkně pracuje a propojuje se a je naprosto výborná.


Komentáře