Suroviny (na cca 20 placek)
500 g hladké mouky
lžička soli
4 žloutky
1 lžíce krupicového cukru
1 kostka droždí
250 ml vlažného mléka
3 lžíce sádla
350-400 g škvarků, z toho 1/2 umletá a 1/2 překrájená
mořská hrubá sůl na posypání
Postup
Do mouky vmíchám sůl, udělám důlek. Do něj dám vlažné mléko, cukr, rozdrobím droždí, chvíli nechám vyběhnout kvásek. Přidám rozpuštěné sádlo (trochu si v kastrůlku nechám na potření), mleté i překrájené škvarky a chvíli hnětu, až se začnou dělat bubliny. Hodinu ho nechám odpočinout v teple, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Předehřeju si troubu na 180°.
Dělám placky velikosti dlaně, potřu sádlem a posypu trochou hrubší soli.
Peču přibližně 20 min, aby byly krásně do zlatova.
A pak nedočkavě čekám, až vychladnout, protože hned čerstvé jsou krásně křupavé a nadýchané.
Komentáře
Okomentovat