Segedínský guláš


Tak nějak mám v této době chuť na pořádná jídla, žádné lehoulinky. Včera padla volba na segedin, který jsem nechala uležet do druhého dne - je chutnější. A co teprve ještě další den!

Suroviny

vepřová krkovice nakrájená na větší kostky
sádlo na smažení
3-4 cibule na klínky (použila jsem červené)
kysané zelí (nejlépe domácí) překrájené na menší kousky (objemově asi tolik jako masa, možná trochu víc)
1 větší stroužek česneku (prostě já ho dávám, vytáhne trochu chuť)
sůl, pepř, kmín drcený, červená paprika, majoránka
lžíce rajského protlaku, lžíce maďarské gulášové pikantní pasty (nemusí být)
mouka na zahuštění
kysaná smetana (nebo sladká podle preferencí)
špetka cukru (pokud je potřeba)


Postup

Nejdřív si připravím cibuli na klínky a dám ji pomalu smažit na sádle. Smažím tak 15-20 min. Přihodím k ní taky jeden bobkový list.

Nakrájím si maso na kousky. Na prkénku ho osolím, opepřím, přidám červenou papriku, majoránku a kmín. Vše pořádně vmasíruji do kousků.

V hrnci si dám cibuli stranou, pokud je potřeba přidám trochu sádla a osmažím kostky masa, v průběhu přidám ještě nadrobno nasekaný česnek.
Přidám protlak a gulášovou pastu, zaliji vodou.

Zelí si překrájím na drobnější kousky a k masu přidám 2/3. Případně ještě přidám vodu, aby bylo maso i zelí lehce pod hladinou.

Pomalu dusím 2,5-3 hod.

Jakmile je maso měkké, až se skoro rozpadá, přidám odložené zelí. Dávám ho tam později proto, aby zůstalo křupavé. Rozmíchám si 1,5 lžíce hladké mouky a zahustím omáčku. Nechám provařit minimálně 5 min. Vypnu a přimíchám zakysanou smetanu.
Ochutnám, jestli je potřeba něco přidat. 
A když jsem spokojená, tak je to vážně týrání vydržet do druhého dne, ale stojí to za to.

Ráda si do talíře přidávám paprikovou pastu (Lidl, jemně pikantní). Někdo to má rád s knedlíkem, někdo s chlebem, mě to stačí jen tak.

Ještě že se segedín nedá vařit v malém množství...nikomu to neříkejte, ale ještě mám jednu porci...

Komentáře