Musaka

 


Je to asi tak složité jako lasagne. A vlastně velmi podobné. Ale jinak dobré.

Suroviny
Masová směs
300-400 g hovězího mletého masa
3 mrkve nakrájené na kostičky
1 větší cibule nasekaná nadrobno
3 stroužky česneku prolisovaného
1 lžička skořice
100 ml bílého vína
1/2 lžičky pálivé mleté papriky
1 vrchovatá lžíce oregana (sušené nebo čerstvé)
1 vrchovatá lžíce petrželky (sušené nebo čerstvé)
rajčata - vlastní zavařená nebo konzerva 
100 ml rajčatového pyré
olivový olej na smažení
sůl, pepř

Na lilky
2 lilky nakrájené na 1 cm kolečka
na potření olivový olej a šťáva z 1/2 citrónu
sůl, pepř

Na zapečení
2 řecké jogurty (z normálních to jde taky)
2 vejce
1 lžička škrobu (bramborový, kukuřičný)
sůl
30 g strouhaného parmazánu 
vše smíchat

skořice, strouhaný parmazán (zbytek z balení, asi 20 g) a čerstvě mletý pepř na posypání


Postup
Připravím si suroviny na masovou směs. Na oleji osmažím cibuli, následně mrkve s česnekem. Přidám mleté maso a pořádně míchám, ať se všechno osmaží. A přidám všechny ostatní suroviny. Začnu vínem, které nechám odvařit a pak to tam dám všechno, osolím, opeřím, dám trošku vody, ochutnám, doladím a nechám vařit asi tak 30 min - prostě až se mi to odvaří.

Zatím si připravím lilky. Troubu předehřeji na 180°. Smíchám olej, citrónovou šťávu a sůl - tím potřu lilky z obou stran a taky je z obou stran opepřím (čerstvý mletý pepř). V troubě nechám cca 25 min.

Zapékací mísu si vytřu máslem a vrstvím. Začnu trochou masové směsi, lilky, směs, lilky, směs. Zaliji směsí z jogurtu a posypu skořicí, pepřem a parmazánem. Dám zapéct asi tak 30-40 min na těch 180°.

Podávám s lehce ochuceným salátkem.



Komentáře