Tato úprava nám všem chutná, maso je krásně šťavnaté, lehké a díky bylinkovému máslu chutné a svěží. Zelenina nasákne z masa, je výbornou přílohou.
Večer předem si krůtí prso naložím do láku. Lžíce soli, lžíce cukru, přibližně litr vody - respektive tak, aby prso bylo celé ponořené. Nechám marinovat v lednici. Vyndám ho tak půl hodiny před tím, že ho chci péct.
Před pečením si připravím bylinkové máslo:
1/2 změklého másla
3 stroužky česneku, utřeného
sůl, pepř
ideálně čerstvý tymián, rozmarýn, petrželka - najemno nasekané
Vše smíchám.
Mě se nechtěl krájet rozmarýn, tak jsem dala celé větvičky. Tymián v obchodě neměli čerstvý, tak jsem použila sušený.
Dále si připravím zeleninu:
svazek nebo balení menší mkrve karotky - když jsou pěkné, jen je pořádně očistím
siťku menších šalotek - nechám v celku, pokud jsou ale velké, tak na půl
Tyto dvě jsou základ a většinou je dělám jen s nimi, ale protože mi zbyly kapustičky, dala jsem je tam taky.
Vezmu zapékací mísu, dám do ní pečící papír a na dno zeleninu.
Zapnu troubu na 220°.
Krůtí prso stáhnu provázkem, aby drželo tvar a potřu ze všech stran bylinkovým máslem. Vložím na zeleninu. Přikryju víkem a dám péct. Troubu stáhnu na 190°. Peču asi 1-1,5 hod podle velikosti prsa.
Podávám s bramborovou kaší.
Komentáře
Okomentovat