Králičí paštika


 

Pokus, který vyšel. Chováme králíky a někdy se dostáváme do fáze "zase králíků, především, když se jedná o část, kterému říkáme předky - jsou to přední nohy s žebry. Rozhodla jsem se, že z nich zkusím paštiku.

1. fáze
4 ks králičích předků 
4 jablka nakrájená na větší kousky
2 větší cibule, nakrájené na větší kousky
špek na kousky (asi tak 1 cm)
kořenící směs na maso: 1/2 lž mletého zázvoru, 1/2 lž pepře, 4 lž soli, 3 stroužky česneku utřeného, 1/2 lž mletého nového koření, 1/2 lž mletého bobkového listu, 1 lž drceného kmínu, 1,5 lž tymiánu

Maso potřu kořenící směsí. Vložím do pekáče, přidám jablka, špek a cibuli, podliji vodou a dám péct do trouby cca na 2,5 hod na 180°.

Jakmile je maso měkké, nechám ho chvíle vychladnout a oberu. Maso nahrubo namelu.

2. fáze
1 balení kuřecích jater, očistím a osuším
1 máslo, změklé
smetana, asi tak 1/2 kelímku
sůl, pepř na dochucení

Do mixéru vložím směs jablek, cibule a špeku, která zůstala po pečení masa, rozmixuji.
Očištěná kuřecí játra hodím na pánvičku a orestuji na lžíci sádla a másla. Jen tak na půl, osolím a trochu opepřím.
Přidávám je postupně do mixéru, pomalu mixuji, postupně přidám taky trochu smetany a na kousky nakrájené změklé máslo. Mixuji do hladké struktury.

Namleté maso a játrovou směs přendám do mísy a už jen lehce a dobře promíchám vařečkou. Ochutnám a případně dochutím.

Směs přendám do menších skleniček, plním tak 1,5 cm pod okraj. Protože jsem líná, tak nahoru pokladu máslo - ono se stejně rozpustí. Ale kdo to chce mít moc pěkné, tak máslo rozpustí a paštiku na povrchu zalije. Místo másla lze použít i  sádlo.

Skleničky přemístím na hluboký plech, který dám do vyhřáté trouby na 95° a do plechu naliju horkou vodu až po okraj. Takhle "peču" 50 min, rozhodně ne déle. Sklenice pak rychle zchladím ve studené vodě.
Až sklenice zcela vychladnou, dám do ledničky uležet na 1-2 dny a pak se můžeme pustit do konzumace. Neotevřené vydrží cca 2 měsíce.



Komentáře