Originální stroganoff je s hovězím. Dá se použít i kuřecí, já zvolila králíka. Pokrm pochází z Ruska, ale jak tak putoval Evropou, tak si tam každý národ přidal něco svého - kyselé okurky, červenou papriku, hořčici. A moje kombinace je tzv. malínská.
Suroviny
králičí hřbety
bílé žampiony nakrájené na plátky
2 cibule na měsíčky
2-3 stroužky česneku na plátky
lžička dijonské hořčice
1/2 kelímku smetany
1/2 lžičky červené mleté papriky
lžička worcestrové omáčky
lžičky rajského protlaku
domácí tekuté koření (pokud nemáš, tak rozvařený masový bujón)
lžíce hladké mouky
1/2 kelímku zakysané smetany
pepř, sůl, olej, máslo
Postup
Cibuli a česnek osmažím na lžíci oleje a másla. Mezi tím si připravím maso - osolím a opepřím (když budeš dělat hovězí nebo kuřecí, tak se krájí na nudličky, orestuje se a vaří max 30 min jako minutkový guláš).
Na pánvičce odsunu cibuli a česnek stranou a dozlatova osmažím z obou stran hřbety. Přidám žampióny a opět chvíli restuji. Přidám domácí tekuté koření, protlak, smetanu, worcestr, mletou papriku a hořčici. Pokud je potřeba přidám vodu tak, aby maso bylo min do 2/3 v omáčce. Dusím asi tak 45 min.
Pak omáčku zahustím moukou a nechám provařit alespoň 5 min. Na závěr přimíchám zakysanou smetanu (lze použít i jogurt).
Podávám s rýží a lehkým salátkem.
Komentáře
Okomentovat