Kaštanová polévka

 


Jak na Nový rok, tak po celý rok - začala jsem experimentálním menu - kaštanová polévka a jehněčí pečená plec s fazolkami - něco, co jsem ještě nikdy nevařila.

Kaštany lze koupit už vyloupané, ale je to zbytečně drahé. Pro to, jak vyloupat kaštany jsou dva způsoby - uvařit nebo upéct. V obou platí, že je potřeba je na hlavičce naříznout do kříže. Já zvolila uvařit. Opět v obou případech je dobré lupat je ještě teplé. Když kaštany vychladnou, tak už jdou loupat ztěžka - je pak lepší je přihřát.

Suroviny
asi 300 g vyloupaných pečených nebo vařených kaštanů
1 mrkev
1-2 stonky řapíkatého celeru
1-2 šalotky podle velikosti
máslo
rozmarýn
pepř, sůl
zeleninový vývar nebo voda a zeleninový bujón
portské nebo brandy - podle toho, co je v baru (já měla portské)
smetana
petrželka
olej olivový nebo z vlašských ořechů (já použila z ořechů) do talíře pár kapek
šťáva z půlky citrónu

Postup
Pár kaštanů si odložím na zdobu do talíře. Zbytek rozkrájím na kousky a společně s nakrájenou mrkví, cibulí a celerem osmažím na másle. Zaliji vodou, přidám bujón, snítku rozmarýnu, pepř, sůl, portské a vařím přibližně 30 min,  až je zelenina měkká.
Vyndám větvičku z rozmarýnu a rozmixuji do hladka. 
Přidám smetanu a najemno nesekanou petrželku.
Protože se mi polévka zdála sladká, přidala jsem šťávu z citronu - podle chuti. Podle chuti taky přisolím nebo připepřím.

Při servírování vložím nasucho osmahnuté kaštany a pár kapek oleje, snítku rozmarýnu.





Komentáře