Kapří pikantní polévka

 



O Vánocích kapr nebyl, tak jsem si to vynahradila dnes. Na Bělidle byl výprodej. Kapra mi Libor naporcoval na hlavu, mlíčí, ocasní část s masem, dva krásné filety a skelet, na kterém bylo dost masa. Do téhle polévky šly jen skelety s masem, protože byly velké a stačilo to. Ještě jednou bude polévka, ale jiná a s filety i mlíčím si taky nějak poradím - zatím šly do mrazáku.

Suroviny
kapří skelet s masem
3 mrkve
1 fenykl
3 rajčata
2 cibule
6 stroužků česneku
1 chilli paprička
lžíce rajského protlaku
4 lístky kafírové limety (pokud nemáš, neva. možná by šel i bobkový list)
lžíce másla a olivového oleje
smetana na zjemnění
sůl, bílý pepř, chilli vločky, citronová šťáva na dochucení

Postup
Všechnu zeleninu si očistím, nakrájím na větší kousky a osmažím na másle a oleji (rajčata až poslední - pustí šťávu). Zaliji hornou vodou a přidám protlak, limetové lístky, sůl a skelety. Vařím asi tak 40 min. 

Skelety vyndám a oberu z nich maso, až trochu vychladnou.
Vyndám taky limetové lístky.
Polévku rozmixuji do hladka, přidám smetanu. 
Dochutím solí, pepřem, citrónem a chilli. 
Do polévky vrátím maso. 
Lze podávat s i s krutony.
A příště bych z fenyklu nechala horní zelené lístky - hodí se na ozdobu.

Komentáře