Je to polévka, která se vaří z drobů. A je jedno z jakých - husí, kachní, kuřecí, krůtí (jejich kombinace) - krk, srdce, ledvinky, skelety, křídla. Já vařila z kachních a játra jsem použila na knedlíčky.
Suroviny
drůbeží droby
protože jsem v mrazáku našla morkovou kost, přihodila jsem ji tam taky
kuličky pepře, nového koření, bobkový list, cibule a česnek do vývaru
2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 menší cibule, 1 petržel - vše nakrájené na kostičky, cibule najemno
sůl, čerstvě mletý pepř
petrželka
2 lž hladké mouky
1/3 másla
smetana
široké nudle
na knedlíčky: mletá játra (jakákoliv i vepřová mohou být, záleží na chuti), 1 vejce, sůl, pepř, 2-3 stroužky česneku, strouhanka
Postup
Nedříve si uvařím vývar z drobů, dávám tam jen koření a cibule s několika stroužky česneku. Vařím v papiňáku je to během 30 min.
Mezi tím si připravím veškerou zeleninu, nekrájím na kostky, cibuli najemno.
Taky si knedlíčky - prostě se vše smíchá tak, aby hmota držela při sobě a šlo z toho dělat knedlíčky - namáčím si ruce do vody, aby se mi nelepily. Dělám je psíš menší. Knedlíčky tam být nemusí, ale já je mám ráda.
Jakmile je vývar hotový, vyndám droby a nechám přechladnout. Nakrájím je pak na kousky a oberu krky - vloží se to pak zpět do hotové polévky.
V hrnci, ve kterém se bude polévka vařit, si na másle osmažím zeleninu. Jakmile je trochu chycená, přidám 2 lžíce hladké mouky a lehce zarestuji. Vliju přes cedník vývar, odškrábnu přípečky a nechám vařit, aby zelenina byla na skus.
Přidám trochu širokých nudlí a připravené knedlíčky. Vařím na mírném stupni ještě asi 5-10 min.
Dochutím solí a pepřem.
Vypnu, přimíchám trochu smetany a přisypu nasekanou petrželku, vložím nakrájené droby a obrané maso. Když je proležená, je ještě lepší.
Komentáře
Okomentovat