Domácí mortadella

 


Musela jsem to zkusit. Sice to není jako mortadela, co se dá koupit v obchodě. Strukturou spíš připomíná sekanou, respektive fáš. Jenže chuťově to je luxusní. 
Příště ji zkusím s trochou víc libového masa a bez vajec - třeba mi z toho vznikne skutečně salám. 

Suroviny
1 kg mletého vepřového bůčku bez kůže
hrst nakrájeného špeku na menší kousky 
3 velké stroužky česneku utřeného
lžička soli (případně dle chuti)
celý zelený pepř (asi tak 3 lžičky)
1/2 lžičky muškátového oříšku
lžíce tekutého maggi
5 vajec

červená paprika na obalení


Postup
Všechny suroviny (kromě červené papriky) pořádně promíchám a nechám uležet 24 hod v lednici.

Fáš pořádně promíchám a napěchuji do tlačenkového střeva, svážu dvojitým uzlem strejdy Rudolfa (prostě místo jednoho prohození, prohodím provázek dvakrát v jedné smyčce - drží suprově). Vložím do vroucí vody a mírně vařím 90 minut. Občas otočím, aby se fáš provařila ze všech stran.

Vyndám a nechám úplně vychladnout. Pokud je vevnitř voda, propíchnu a nechám vytéct. 
Po vychladnutí mortadellu osuším a obalím v červené paprice.

Chutná nám s chlebem a hořčicí a s nějakou dobrou naloženou okurkou nebo paprikou.






Komentáře