Není to chléb, který lze péct každý týden. Stojí však za to a zkuste ho třeba o masopustu. Nebo jen tak, protože on se dá jíst jen tak.
Rozkvas
20 g žitného kvásku
100 g vody
100 g žitné chlebové mouky
Vše dobře promíchám a nechám 10-12 hod v pokojové teplotě kvasit.
Na chléb přidám
300 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
240 g vody
2 hrsti překrájených škvarků (přidávám až na konec, až je těsto pořádně promíchané)
Nechám cca 2 hodiny kynout v teple.
Těsto si vyndám na vál a stěrkou ho popřekládám. Dávám jen trochu mouky.
Vytvaruji bochník, který přendám do vymoučněné ošatky.
Nechám opět vykynout, ale už jen tak 30-45 min - podle toho, jak je teplo.
Troubu si vyhřeju na 220°.
Bochník opatrně vykulím na plech s pečícím papírem, smetu mouku, naříznu žiletkou a postříkám vodou.
Dám péct na 50 - 60 min. Pokud se mi začne už barvit, asi po 30 min, tak stáhnu teplotu na 200° a případně přikryju pečícím papírem (tady ale záleží na tom, jak komu peče trouba).
Chléb vyndám na mřížku, hned postříkám vodou - ta se okamžitě odpaří a kůrka se ještě vybarví.
Po chvíli zakryji utěrkou a nechám vychladnout do druhého dne.
Komentáře
Okomentovat