Nejvíc se mi na ně hodí špekáčky od Makovce - masna v Penny. Špekáčky oloupu a nakrájím, někdy podélně, někdy na kolečka. Oloupu si dostatek cibule (není třeba troškařit), v podstatě podobné množství jako je špekáčků, a nakrájím na jemné klínky.
Střídavě vrstvím do sklenice 0,7l a přidávám:
- 2 bobkové listy na kousky
- 4-6 kuliček nového koření
- 1/2 lžičky kuliček pepře
- lžičku hořčičných semínek
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
Sklenici do poloviny zaliji octem a doliji horkou vodou. Zavřu a promíchám, odstraním přebytečný vzduch.
Dám do hrnce s teplou vodou (vody až po víčko) a při teplotě těsně pod bod varu vařím cca 20 min. Tímto procesem špekáčky i cibule lehce změknout a utopence lze konzumovat už druhý den. Lepší je to ale nechat pár dní proležet.
Někdy přidávám chilli papričky - to mám ráda. Zkoušela jsem je i potírat hořčicí - tahle varianta chutná mojí mamince.
Komentáře
Okomentovat