Kančí výpečky a pastiňákem v zázvorovo-medové omáčce

 


Velmi nás překvapilo, jak to k sobě chuťově ladí. Dokonce i náš tatínek to chválil a to je co říci.

Někdo si může myslet, že zde hlavní roli hraje maso, ale není tomu tak. To je jen příloha. Tady jde totiž o pastiňák. Letos jsem ho pěstovala poprvé a narostl tak, že kam se hrabe petržel. Je to podobný kořen, ale jeho chuť je víc lahodná a nasládlá. Nehodí se všude, ale v polévkách petržel bez problémů nahradí. Ale já chtěla zkusit upravený jako zapečenou přílohu.

Pastiňák se zázvorovo-medovou omáčkou

Pastiňák si oloupu a nakrájím na tyčinky dlouhé přibližně 10 cm. Povařím v osolené vodě asi tak 10-15 min. Sliji a na nechám stát na vypnuté plotýnce, aby se mi co nejvíc odpařila voda. 

Připravím si omáčku: 2 lžíce medu, na jemno nastrouhaný zázvor (tak 3-5 cm podle velikosti), šťáva z půlky citrónu - promíchám.

Na pánvi si rozehřeji máslo a tyčinky pastiňáku v něm ze všech stran dozlatova osmažím, lehce osolím. Vypnu plotýnku a promíchám s omáčkou.
Přendám do nízkého plechu a dám zapéct, 200°C tak 10-15 min.

Kančí výpečky 

Maso si očistím a nakrájím na kostky (můžeš použít i normální vepřové nebo kuřecí). Na prkýnku kostky dostatečně osolím, opepřím, přidám mletý zázvor, bobkový list a uzenou papriku. Zakápnu trochou sójové omáčky a pořádně promíchám, vmasíruji do masa. 

Přendám do pekáčku na nakrájenou cibuli, přihodím jalovec a pár kuliček nového koření, 4 rozpůlené stroužky česneku. Přidám lžíci sádla a trochu vody. Zakryji a dám do předehřáté trouby na 190°C. 

Peču přibližně hodinu (až je maso měkké), pak dopeču na krásu. Vyndám a zakryji a po dobu co se mi dělá pastiňák nechám maso odpočívat.



Komentáře