Večer si připravím rozkvas, vše dobře promíchám a nechám v teple cca 12 hod nebo i déle, podle toho, jak stíhám:
- 30 g kvásku
- 100 g žitné chlebové mouky
- 80 g pšeničné chlebové mouky
- 180 g vody
Na druhý den k hotovému rozkvasu přidám:
- 200 g hladké mouky
- 220 g pšeničné chlebové
- přibližně 40 g ovesných vloček
- 220 g vody
- 3 lžičky drceného kmínu
- 2-2,5 lžičky soli
- 2 lžíce oleje
Nechám míchat v míse s hnětacím hákem alespoň 10 minut, ale i déle, aby se všechno pěkně propojilo.
Nechám vykynout, podle teploty 2-3 hodiny.
Pak dám na pomoučněnou desku, zformuji bochník, přemístím do vysypané ošatky a nechám vykynout.
Zapnu troubu a pořádně ji vyhřeji na 220°C.
Vykynuté těsto přemístím opatrně na plech s pečící fólií, udělám do něj 3 díry, postříkám vodou (i plech okolo) a dám do trouby. Teplotu stáhnu na 200°C. Peču asi tak 50 min (ale myslím, že jsem ho trochu dopékala, už přesně nevím).
Jakmile upečený chléb vyndám, hned postříkám lehce vodou z postřikovače (nebo se může potřít, voda se okamžitě vypaří a vznikne krásná barva kůrky).
Komentáře
Okomentovat