Když je úroda paprik, udělám si tyhle plněné do zásoby do mrazáku. Vařím je pak s rajskou omáčkou nebo peču jen tak.
Připravím si paprikové lusky - vyndat jadřinec a semínka, omýt a nechat okapat.
Pro směs si připravím:
- uvařím si rýži v poměru 1 díl rýže, 1 díl vody, lehce osolím, vařím asi jeden hrníček o objemu 200 ml, nechám vychladnout
- na sádle si osmažím jemně nakrájenou cibuli do sklovata - na 5 paprik asi 1 střední cibuli, nechám vychladnout
- namelu si maso: nejlépe krkovice nebo kombinace kýta/bůček
- nasekám si petrželku
Směs míchám v poměru 3 díly masa 1 díl rýže. Všechno ostatní přiměřeně podle toho, kolik toho dělám. Ochutím solí a pepřem.
Naplním papriky připravenou směsí.
A zavakuuji do mrazáku.
Papriky s rajčatovou omáčkou
Špek si nakrájím na kostičky a vysmažím, přidám nakrájenou cibuli. Jakmile je osmažená přidám rajčatový protlak a trochu vody nebo passatu.
Vložím papriky (pokud jsou z mrazáku, tak zmrzlé) a dusím asi hodinu. Během dušení papriky jednou obrátím.
Po hodině papriky vyndám, omáčku rozmixuji dohladka, dochutím solí a přidám smetanu. Většinou není potřeba zahušťovat.
Podávám s knedlíkem, někdo to má radši s rýží nebo těstovinou.
Pečené papriky se zeleninou
Lusky jednoduše upeču ve vymazaném pekáčku v troubě s ochucenou zeleninou.
Smíchám brambory, cibuli, česnek, rajčata, případně i cuketu - ochutím olejem, solí a pepřem, případně rozmarýnem.
Komentáře
Okomentovat