Naložená červená řepa




Jasně. Pokud si jako já vzpomeneš na sterilovanou řepu ve školní jídelně nebo nemocnici, tak fuj. Tahle verze je však chutná, teda nám chutná...

Červenou řepu si oloupu, dělám to v rukavicích. Někdo to dělá až po uvaření, ale já předem z toho důvodu, že používám vývar jako základ pro lák - tak aby byl čistý. Vodu osolím a přidám kmín. Vařím tak aby, nebyla řepa převařená.

Mezi tím si oloupu křen a nakrájím na kolečka.

Nechám vychladnout a na robotu nastrouhám na julienne.

Křen si s trochou vývaru rozmixuji a přidám k nastrouhané řepě (můžeš i nastrouhat na struhadle). Trochu osolím a promíchám, aby se křen rovnoměrně rozvrstvil.

Ochutím si řepový vývar - přidám sůl, ocet a cukr. Udělám z toho sladkokyselý nálev. Neuvádím množství, protože to dělám od oka tak, aby mi to chutnalo. Dělám to trochu výraznější, protože řepa ještě vsákne chuť do sebe.

Plním do sklenic, moc nepěchuji, aby tam bylo dostatek láku. Dělám to na dvě kola. Po prvním zalití lákem pomocí špejle odstraním vzduchové bubliny a následně doplním lákem.

Uzavřu a steriluji při 85° 10 min. Po ukončení hned vyndám.

Komentáře