Maďarská gulášová polévka

 


Už jsem ji vařila několikrát, ale dnes se mi povedla úplně nejlíp. Prostě musím se taky pochválit. Vařím ji hned ráno, aby chvíli stála a chutě se k obědu propojily.

Nejdřív si připravím všechny ingredience:
- hovězí maso si nakrájím na menší kousky (krk nebo kližku)
- jednu větší cibuli si nasekám najemno
- jednu klobásu, kterou mám osvědčenou, nakrájím na menší kousky
- 2 větší rajčata na čtvrtky (zbavím slupek a zrníček)
- 3 větší brambory na menší kostičky
- 2 stroužky utřeného česneku
- pak ještě potřebuji sádlo, máslo a hladkou mouku na jíšku, majoránku (sušenou i čerstvou - pokud mám), drcený kmín, mletý pepř a sůl a jasně - mletou sladkou papriku!

V hrnci si rozehřeji lžíci sádla a hodím na něj maso. Nechám chvíli a po chvíli začnu míchat a míchám na plno, až se tekutina, co maso pustí, vyvaří a pak přidám nasekanou cibuli. Chvíli nechám ze sklovatět, pak odstavím a vmíchám asi tak lžíci červené papriky, prostě jí nešetřím - a jak sama víš, vyplatí se používat kvalitní, třeba tu od Antonína. Chvíli nechám, přidám ještě sůl, pepř, kmín, majoránku a česnek.
Zaliji horkou vodou v takovém množství, kolik chci mít polévky. 
Vařím, až je maso měkké, trvá to necelou hodinu.

Pak přidám brambory a rajčata a ještě povařím do změknutí, ale ne moc, aby brambory zůstaly al dente.
Mezitím si z mouky a másla připravím středně tmavou jíšku, kterou pak polévku zahustím.
Na závěr přidám ještě klobásku, jen aby se prohřála.
A jako hřeb čerstvou majoránku - pokud nemám, tak ještě sušenou, ale už nevařím.

Na dochucení dávám paprikovou pastu, která je pikantní.
Podávám ji jako hlavní jídlo, s pečivem. 
Uležená chutná dvakrát tak dobře.

Komentáře