Ani nevím jestli sem tuhle polévku dávat, je tak obyčejná. Jenže ji vaříme, co jako dítě pamatuji, a stále nám chutná. Asi proto, že je plná pažitky, která jí dává nezaměnitelnou chuť a vůni. Pažitka je taky asi to jediné, co je na ní zdravého.
Udělám si světlou jíšku, do které přidám vodu a zeleninový bujón (případně použiji zeleninový vývar, pokud mám). Míchám a nechám provařit, aby tam nebyly hrudky. Následně přidám nudle, tak akorát, mám ráda jemnější.
Patří do ní tvrdý sýr - a tady se neshodneme s maminkou. Já ho dávám ještě když polévka vaří, aby se sýr pěkně rozvařil. Máma ho strouhá a dává na stůl, aby si každý přidal dle chuti - pak se sýr táhne a táhne a táhne...
Ať už tak nebo onak nebo úplně bez sýru, na závěr, kdy polévka už nevaří, tam přijde obrovský kopec čerstvé pažitky.
Složení:
- jíška (máslo, mouka)
- voda, zeleninový bujón (nebo zeleninový vývar)
- nudle
- tvrdý nastrouhaný sýr
- čerstvá pažitka
Komentáře
Okomentovat