Holandský řízek

 


Verze, která je krásně šťavnatá. A níže ještě jako bonus verzi s fetou nebo balkánským sýrem.

Do mísy si připravím:
- pomleté vepřové maso (plecko/krkovici)
- nahrubo nastrouhaný tučný eidam (minimálně 1/2 objemu masa)
- přidám jedno vejce
- polovinu kelímku smetany
- nasekanou petrželku
- sůl, pepř

Promíchám a nechám odležet v lednici, alespoň půl hodiny, klidně i déle. Mezi tím si připravím přílohu, salát a potřeby na obalování.

Masovou směs vyndám a udělám stejné placky, vysoké tak 1,5 cm, uprostřed s menším důlkem.
Postupně obalím v trojobalu - hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka, do které jsme přidala kůru z jednoho citrónu.

Takto si připravím všechny řízky.
Smažím ve vysoké vrstvě oleje, tak aby dosahoval minimálně do poloviny řízku. 
Na středním stupni, přibližně 5 min z každé strany.

Nejčastěji podávám s bramborovou kaší, dnes to bylo s novými bramborami - červenými, ráno slavnostně vykopanými na naší zahrádce.




Holandský řízek s fetou

- mleté vepřové maso
- jemně naseká cibulka a česnek
- trochu strouhanky
- nakrájená sušená rajčata
- jedno vejce
- nasekaná petrželka
- rozdrobená feta nebo balkánský sýr
- pepř

Postup stejný jako klasický holandský řízek.



Komentáře