Tak jako existuje milión těch pravých receptů na svíčkovou, tak stejné je to s touhle studenou polévkou - každá nejen španělská rodina má na ni svůj recept. Upřímně, je to takový rozmixovaný zeleninový salát, jenže moc dobrý. Nemám ráda verze s toustovým chlebem, jsem zastáncem jen zeleniny. Je jasné, že když je to zelenina ze zahrady, tak chutě jsou povýšeny do nebes - to mám skutečně vyzkoušené. Zde je tedy moje verze.
Do mixéru dám (přibližně ve stejném poměru):
- 2 větší na kousky nakrájené papriky, bílé
- okurek zbavený semínek (mám malé salátovky, takže jeden)
- 4 rajčata zbavené bubáku, nechávám slupku i semínka, mě tam nevadí
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červenou cibuli nebo šalotku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1-1,5 lžíce červeného vinného octu
- hrst bylinek: oregano, petrželka, bazalka
- pepř a sůl
Kousek papriky, stěnu rajčete a okurku si odložím a nakrájím na jemno, pro podávání.
Rozmixuji a přidám rajčatovou šťávu (já dávám domácí protlak). Promíchám, ochutnám a dám do chladničky.
Vyndám těsně před konzumací, promíchám, ozdobím nasekanou zeleninou a pažitkou. Je to osvěžující lahoda - hodí se na večeři, nebo jako předkrm k obědu např. k těstovinám.
Komentáře
Okomentovat