Co podniknout s arónií

 


Sirup za studena

- 2 l plodů
- 2 omyté a rozkrájené citróny
- 2 l vody
Plody rozmačkám a s vodu a citrónem nechám macerovat 2 dny.

Přecedím.
Na 1 l tekutiny použiji 1 kg krystalového cukru. Mám to v nějakém hrnci nebo misce, a vždycky když jdu kolem, tak chvíli míchám. Je nutné, aby se cukr pořádně rozpustil.
Následně plním do sklenic, které jsem si před tím vysterilizovala horkou vodou.

Likér

- 3 litry kuliček nahrubo rozmixuji a vařím v 1 litru vody
- mezi tím si připravím silnou kávu - používám mletou a dávám vrchovatou lžíci na hrnek, po chvíli zcedím
- bobule propasíruji
- šťávu dám znovu vařit a přidám do ní 1/2 kg cukru a 2 vanilkové cukry a kávu
- vařím tak 10 min a nechám vychladnout
- nakonec přidám 1/2 rumu
- a naplním do sklenic

Ale na ten máš svůj recept - tak mi jej pošli, dám ho sem taky...

Džem

- nastrouhám 1 kg jablek (nebo hrušky, případně pokrájím švestky - záleží na tom, co máš k dispozici)
- jablka s trochou vody začnu vařit
- přidám 1/2 kg cukru, 2 l plodů arónie, 1 lžičku skořice, 1/2 lž hřebíčku a případně badyán
- stále vařím a pak přidám 1/2 kg cukru s přírodním pektinem - podle návodu (citrusový, lze koupit ve zdravé výživě, ale viděla jsem i v Albertu)
- a asi lžičku kyseliny citrónové
- a vařím už jen asi 5-10 min do požadované konzistence

Plním horké do sklenic a navrch dám do každé sklenice lžičku rumu - aby se mi tam vytvořila malinká hladina.


Kompot - ochucený

- 2 kg kuliček
- 1,4 kg cukru krystal
- 2 lžičky mleté skořice, hřebíčku, badyánu
- nastrouhaná citrónová kůra z jednoho plodu a vymačkaná šťáva

Vše v hrnci promíchám a nechám chvíli stát, aby mi plody pustily šťávu. Vařím tak 30 min na mírném stupni. Odstavím a přimíchám 150 ml rumu. 
Co nejvíc horké plním do sklenic. Sklenice otočím na víčko a nechám vychladnout.

Případně můžeš i sterilovat - ale to je zbytečné to vařit - takže všechno smíchat i s rumem, dát do sklenic a sterilovat 30 min při 85°C. 

Kompot - jen plody

- svařím cukrový sirup: 1 l vody, 2 kg cukru
- přidám 4 l plodů, kyselinu citrónovou a vanilkový cukr a vše svařím asi tak 15-20 min
- horké plním do sklenic, otočím víčkem dolů a nechám vychladnout


Sušená arónie

Loni jsem ji zkoušela usušit v sušičce. 
Kuličky jsem obalila v cukru a dala sušit. Dobré to bylo - dalo se to jíst i tak a něco jsem použila do granoly.


Komentáře