Višňový a rybízový sirup

To je fotka - přímo umělecká!
Nějak se mi fotka podařila takhle rozmazaně a už se mi nechce jít fotit znovu - no dobrá, já to třeba někdy opravím...

Višňový sirup
Zralé višně si rozmačkám v hrnci a zasypu cukrem - tak nějak od oka, přibližně v poměru 1:1. Promíchám a nechám alespoň 2 dny stát. Občas zamíchám.

Zcedím a višně trochu vymačkám - píšu trochu, protože moc to neumím, nemám prostředky a sílu.

Vařím tak 10 min, odeberu šum, přidám kyselinu citrónovou (přibližně 5g na 1l).
Horký sirup plním do vyhřátých sklenic a zavíčkuji.



Rybízový sirup - z červeného rybízu
Rybíz si odšťavním. Je výborný, když přidám taky trochu černého rybízu, tak 10-20%. Získanou hmotu vařím s cukrem, 10 min. 

Na 1 l dávám 1 kg cukru - ve staré kuchařce jsou 3 verze a množství cukru se pohybuje od 0,45 kg do 1,5 kg na 1 l šťávy. Pokud se dává málo cukru, musí se sterilizovat. 
Na závěr přidám kyselinu citrónovou (přibližně 3-5 g na 1l).

Horké plním do vyhřátých sklenic.

Tenhle sirup mi vždycky zrosolovatí, protože rybíz má hodně pektinu. 
Dnes jsem volala s Verčou, taky ho dělá (ještě ochucený mátou) a do šťávy přidává trochu vody - tím se rozředí a moc jí tedy nerosolovatí.


Komentáře