Višňový džem



Višňový džem je výrazný a pikantní. 

Višně si odpeckuji, používám k tomu kancelářskou sponku, jde to s ní parádně.
Ovoce dám vařit s 1/4 dávky cukru, asi tak 10 min. Višním nesvědčí naslazení den předem, ztrácejí pak i tu trochu pektinu, kterou mají. Celý proces vaření by měl trvat tak 30 min. 
Na kilo ovoce dávám 0,5 kg cukru.
Pak tak polovinu hmoty rozmixuji ponorným mixérem. Přidám zbytek cukru a taky pektin podle návodu - používám citrusový pektin (k dostání ve zdravé výživě u Grandu). Na závěr přidám kyselinu citrónovou - tak lžičku nebo dle chuti - to odhaduji. 
V průběhu vařením odebírám také šum, který se tvoří.
Průběžně zkouším, jak džem želatinizuje.

Do višňového džemu je potřeba přidat pektin. Lze takto práškový nebo taky můžeš přidat rybízovou šťávu nebo angrešt.

Džem plním ještě horký do sklenic a uzavřu. Hotovo.

Komentáře