Třešňové knedlíčky



Tyhle knedlíčky dělávala babička Anička a jednou do roka musí být. Nehledě na to, že letos jsou třešně vzácností. Knedlíčky fakt můžou dělat jen babičky, protože musí být co nejmenší a musí jich být moc. A takovou trpělivost mají jen ty babičky...

Den předem si uvařím brambory na těsto (nejčastěji ve slupce). Těsto dělám tak, jak jsem se naučila od maminky - asi máš svůj postup a osvědčenou konzistenci. Jednou to máma ale zvážila.

Bramborové těsto
- 500 g najemno nastrouhaných a studených brambor
- 270-300 g hrubé mouky (závisí na vodnatosti brambor)
- 1 vejce
- 2 2 kypřícího prášku
- špetku soli

Na podsypání používám hrubou mouku. Vypracuji vláčné těsto. 
Těsto rozválím a načtverečkuji.

Do každého čtverečku vložím třešeň a zabalím knedlíček.
Knedlíčky vařím v osolené vodě, až vyplavou, tak ještě chvíli - na mírném ohni.

Na pánvi si rozpustím máslo, až začne mírně hnědnout bílkovina (dává tomu chuť). Přisypu do něj dostatek strouhanky (asi tak 2-3 naběračky), smažím. Až je osmažená, přidám moučkový cukr (3 vrchovaté lžíce).

Knedlíčky přendám do mísy, zasypu opraženou strouhankou s cukrem, zaliji rozpuštěným máslem a opatrně promíchám, aby se každý jednotlivý knedlíček obalil. 

Svorně jíme z pekáče, protože o strouhanku probíhá nelítostný boj.

Komentáře