Rudolfovy kvašáky


Zjistila jsem, že zemědělcům letos přerostly okurky a tak trh je zaplaven okurkami s ideální velikostí na kvašáky - jen pro srovnání, předchozí roky jsem první dělala až na konci července. 
Zkoušela jsem různé jiné postupy, taky dochucení dalším kořením, ale prostě tahle verze u nás jednoznačně vyhrála.

Recept na kvašené okurky mám od mého nejmilejšího strejdánka Rudolfa - letos je už ale neochutná...

Připravím si lák:
- 250 ml octa
- 2,5 l vody
- 2 lžíce soli
Suroviny svařím a nechám vychladnout.

Okurky si omyji, propíchám. Na 5l sklenici jich je asi 18 ks - záleží na velikosti.
Opláchnu si vinné listy, višňové listy a kopr, křen si oloupu a nakrájím na plátky.
Do 5l sklenice vrstvím:
- listy, kopr, křen
- 2 vrstvy okurků
- listy, kopr, křen (2 vinné větsí vinné listy si nechám na zakrytí)
- 2-3 vrstvy okurků (dělám to tak, aby držely, zapřené o sklenici, všechno musí být ponořené v láku - když to plave, je potřeba dát špejle nebo něco, co zamezí vyplouvání)
- poslední zakryji vinnými listy

Zaliji vychladlým lákem, převážu plátýnkem a nechám přibližně první 3 dny v pokojové teplotě, do té doby, jak se začnou dělat bublinky. Sklenice by neměla být na světle, ještě ji překrývám utěrkou, aby okurky nevybledly.
Pak sklenici přesunu do chladnější místnosti (venkovní kuchyně nebo sklepa).
Po 14ti dnech je hotovo.

Ježíšmarjá, mě se sbíhají sliny...už aby bylo po 14ti dnech...


Komentáře