Houby ve sladkokyselém nálevu



(foto dodám, skleničky jsou ve sklepě a teď se mi tam nechce)


Konečně tento recept můžu napsat, protože až do teď jsem neměla žádné houby na zavařování. Ale teď už po druhé nás Milan zásobil obrovským množstvím kuřátek - tedy lišky obecné. Nejradši mám směs různých hub - pár skleniček jsem udělala čistě jen kuřátka, protože jich bylo vážně hodně, ve směsce byly kromě lišek taky hřiby praváci, modráci, suchohřib, klouzek, růžovky, holubinky.

Před tím si ještě připravím si nálev (dělám 1,5l):

- 600 ml octa
- 900 ml vody
- 40 g soli
- 100 g cukru
- 25 koleček sacharinu (když nemám, dám víc cukru)
- 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy na kousky, 15 kuliček pepře, lžičku hořčičných semínek a 1,5 lžičky sušeného tymiánu
- do nálevu také nakrájím cibuli

Svařím tak jen 5 min a nechám stát a pustím se do hříbků.

Vybírám hříbky malé, pokud jsou větší, tak je rozkrojím na půl nebo třetiny. Nakrájené hříbky povařím v mírně osolené vodě se lžící octu, přibližně 3 minuty. Rychle ochladím ve studené vodě a nechám okapat.

Do menších skleniček vyberu nejdřív cibuli z nálevu. Následně tam dávám hříbky, moc nepěchuji. Zaliji a snažím se rozdělit všechno koření. Většinou se mi to nepovede, takže zbytek nálevu přecedím a koření do jednotlivých skleniček ještě rozdělím.

Zavařím na 95°C přibližně 35 min.





Komentáře