Jeden z mála, který letos budu vařit - nikdo to u nás nejí, respektive strašně málo. Takže jestli někdo chce, přijeďte si! Tuhle kombinaci jsem ale chtěla zkusit a vyvedla se.
Očistím si necelé kilo angreštu a překrájím ho na půl.
Natrhám si červený rybíz, přibližně půl kila.
Dva banány nakrájím na kousky.
Dávám už rovnou do hrnce, ve kterém budu vařit.
Přisypu cukr, tak polovinu z celkové dávky (dávám tak 50-75 dkg) a zamíchám, nechám chvíli stát, aby ovoce pustilo šťávu. Většinou dávám běžný cukr, ale sem se hodí i třtinový.
Začnu vařit. Až mi to začne bublat, odeberu co nejvíc šumu a přidám zbytek cukru. Šum odebírám i během vaření, aby byl džem pěkně čistý.
Vařím pomalu, tak na střední teplotu a míchám, aby se mi to nepřichytilo.
Tak za 3/4 hodiny začnu zkoušet, jestli už mi tuhle - na lžící do lednice. Poznám to i tak, že vařečka jde pomaleji a dělá to cestičku. Než se džem uvaří, trvá to hodinu, i možná chvíli déle. Není potřeba přidávat žádný pektin, rybíz i angrešt ho mají dost. Na závěr přidám malou lžičku kyseliny citrónové kvůli konzervaci.
Plním do čistých sklenic ještě skoro vařící hmotu a hned zavíčkuji. Nechám pomalu zchladit.
Nesterilizuji, neobracím víčkem dolů - zjistila jsem, že to není potřeba.
Pokud ale chceš sterilizovat pro klid duše, tak dej sklenice do trouby na 85° tak na 20-30 min.
ps.: pokud si některé ovoce vyžaduje pektin, používám citrónový pektin - k dostání ve zdravé výživě u Grandu.
Komentáře
Okomentovat