Boršč



Oblíbila jsem si tuhle verzi. Je to celkem pracná polévka, ale výsledek stojí za to. Vařím ji ve větším množství - uležená chutná lépe a taky ji dám do mrazáku na horší časy, kdy se mi nechce vařit.

Omyté maso (300 g) dám do papiňáku, zaliji studenou vodou, osolím a uvařím do měkka. Během doby, co se vaří se věnuji dalším složkám.

Očištěnou červenou řepu (1ks) si nakrájím na nudličky (na stroji - julienne), dám trochu vody a povařím s rajčatovým protlakem, octem a lžící másla.

Na nudličky si nakrájím také mrkev (2ks), petržel (1-2ks podle velikosti), celer (1/4), na jemno jednu cibuli a všechnu zeleninu osmažím na másle. Zapráším moukou a přidám vývar. Přidám koření: bobkový list, mletý pepř. Po chvilce přidám nakrájené brambory na kostičky (2-3 podle velikosti), nasekané bílé zelí (tak 1/4 hlávky, podle velikosti). Vařím do měkka.

Na závěr přimíchám uvařenou červenou řepu, nakrájené maso a utřený česnek (2 stroužky) a pokrájená rajčata (2ks). Vařím ještě 5 min. Podle potřeby dochutím solí.

Podávám s kysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

Někdy vařím i verzi bez masa. To množství mám tak odhadem, chce si to vychytat, podle toho, co má každý rád. Ale poměry byly měly být přiměřené, nic by nemělo přerážet to ostatní.


Komentáře