Už nějakou dobu jsem kolem nich kroužila, možná i pár let. Na vodní kefír mám vzpomínku z dětství, kdy za komančů to byl jednu dobu hit a sklenice stála i u nás na lince - měla jsem to ráda a hlavně mě bavily ty krystaly, připomínaly mi malé medúzy.
Čas dozrál a pro jistou jsem si pořídila všechny tři najednou a teď se v tom ztrácím - furt si nemůžu zapamatovat co/na co/jak/kdy, vracím se už na 100x otevřené stránky, protože informací je plný internet.
Takže tento článek je taky tak nějak pro mě, abych to měla na jednom místě. A když tě to zaujme a budeš chtít zkusit ozdravné účinky na sobě a svých blízkých - množí se mi. Všechny! Všechny jsou malý fermentovaný zázrak a podle všech možných komentářů a informací dělají dobře našemu tělu, střevům, imunitě - obsahují spoustu vitamínů, probiotik, minerálů a živých enzymů. Takže do toho! Ještě chvíli se s nimi budu sžívat, jsem teprve na začátku...
Informace, které zde dávám, slouží pro rychlý přehled. Připojuji odkazy, kde se dočteš podrobnosti a pozitivní účinky na organismus.
Tibi krystaly - vodní kefír
Přijde mi nejjednodušší, vhodné i pro děti.
1. fermentace (2-3 dny)
- poměr 1:10, tj. na 100 g krystalů 1 litr vody

- na 1 litr 3 lžíce cukru (lze i třtinový, ale pak normální)
- sklenice s plastovým víčkem nebo plátýnko
- může se přidat sušené ovoce, dá tomu další chuť a není potřeba druhá fermentace, ovoce musí být nesířené (švestky, meruňky, já používám nasušené křížaly) a střídám to
- používat zásadně plastové náčiní, nesmí přijít do styku s kovem
- slít, krystaly propláchnout, znovu dát do sklenice
- když chci mít přestávku, dát do sklenice, přidat cukr, vodu anebo minerálku a dát do lednice - přibližně na 10-14 dní, pak vyměnit. Než se pak rozjedou chvíli trvá. Lze i zamrazit.
2.fermentace (2 dny)
- přidání chuti - vytvoření limonády
- vezme se slitý roztok a dá se do něj vyluhovat, co tě napadne
- zatím jsem zkoušela: bezinku s citrónem, zázvor s citrónem (to bylo v nálevu z třtinového cukru), jahody - vše dopadlo chuťově dobře
- chci vyzkoušet mátu, meduňku, černý rybíz, červený rybíz, meruňky, švestky, no prostě co zrovna bude na zahradě. Možná i okurku.
Uchovávám v uzavíratelných lahvích v chladničce. Je to příjemné osvěžující pití.
Tibetská houba - kefírka, mléčný kefír
První dva nebyly chuťově nějak zajímavé. Ale ten třetí už ano, tak jsem se rozhodla, že si je taky nechám.
- nechat 24 hod stát v pokojové teplotě
- pak dám na dalších 24-48 hod do lednice
- poté přecedím
- krystaly neproplachuji vodou (někde se píše, že ano, někde ne), fermentace je pak rychlejší a kefír není vodový
- nepoužívat kovové předměty - jen plastové
- když nechci vyrábět kefír, skladovat v mléce v lednici, po týdnu slít, dá se i zmrazit nebo vysušit
Kefíru není mnoho, je lahodný, dávám si ho po lžičkách. Je celkem dost hustý.
Kombucha
Kvůli téhle krásce to vzniklo, protože mi chutná fermentovaný čaj.
- opět pouze plastové náčiní
- houba má vrchní stranu hladkou a ta spodní je hrubší, při manipulaci je důležité si zapamatovat, která strany je vrchní
- houbu čistýma rukama vyjmu, opláchnu vodou a odložím si ji bokem
- do sklenice (nevyplachuji, až třeba po 3-4) vyliji vychladlý oslazený čaj, přidám 200 ml již hotového kombuchového nápoje
- pak vložím houbu hladkou vrchní stranou nahoru. Protože při každé fermentaci vzniká nová houba, tak dávám tu první tu starší a pak tu mladší. Je potřeba nechat tu mladší se starší 2-3 týdny, aby zesílila. Pak se ta stará může vyhodit na kompost
- fermentace trvá 7-10 dní v závislosti na teplotě
- když nechci dělat, lze skladovat v hotovém nápoji až několik měsíců v lednici. Vznikne pak kombuchový ocet (zrovna zkouším).
Myslím, že je možné udělat druhou fermentaci s mátou nebo nějakou jinou bylinkou či ovocem, podobně jako u tibi nápoje. Ale ještě jsem nezkoušela.
To mi chutná úplně nejvíc. Uchovávám v lednici.
Odkazy, kde je víc informací o původu, účincích, jak uchovávat, když se něco pokazí atd.:
- stránky o kombuše a kefírce
- tibi krystaly
- tibi krystaly v Esce
- tibi limonády
- o všech třech
Komentáře
Okomentovat