Těsto na pizzu



Tradiční italské těsto na pizzu zahrnuje pouze čtyři základní suroviny: mouku, vodu, sůl a kvasnice. Základem dobrého těsta ale je nechat ho nakynout, ale hlavně dobře uzrát. Proces zrání trvá 24 hodin, proto se dělá den předem a ukládá se do lednice.

Těsto
- 360 g hladká mouka (vyzkoušela jsem i přímo mouku na pizzu a zdá se mi, že je lepší, ale celkem dražší)
- 180g vody
- 1 lžičku soli
- 5 g droždí
- 2 lžíce olivového oleje

V misce promíchám mouku a sůl. Přidám droždí (struhám ho do toho na jemném struhadle) a důkladně promísím. Teprve nyní přidám vodu, trochu zamíchám a počkám, až mouka pojme veškerou vodu - je to hned. Potom přidám olivový olej a na pracovní desce uhnětu saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcuji a vyválím tři koule, které dám každou samostatně do misky. Potřu je lehce olejem a důkladně přikryji igelitovým sáčkem, aby neosychaly. A rovnou s nimi do lednice.

Druhý den těsto vyndám a nechám je asi hodinu odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Těsto jde pěkně roztahovat a pomáhám si i malým válečkem, ale ruce jsou nejlepší.

Pozn: v ledničce těsto vydrží i tři dny, dá se ale také zmrazit a kdykoliv použít. Do mrazáku se dává těsto už nakynuté, to znamená po těch 24 hodinách.

Na pečení používám kruhové plechy. 
Jako základ dělám rajčatový základ - z domácího kečupu (je to jako ochucená passata, s kupovaným kečupem to nemá nic společného), přidám do něj nastrouhaný česnek, oregano a olivový olej. 
Pak přijde nastrouhaný sýr.
A další ingredience až na sýr a jsou na chuti a fantazii každého.

Troubu si předehřeji na 250° nebo na max. Upečení trvá tak 10-15 min, troubu během pečení neotvírat. Dobře se upečou i dvě zároveň, když dám tři, tak jednu pak musím dopéct. 

Komentáře