Tradiční italské těsto na pizzu zahrnuje pouze čtyři základní suroviny: mouku, vodu, sůl a kvasnice. Základem dobrého těsta ale je nechat ho nakynout, ale hlavně dobře uzrát. Proces zrání trvá 24 hodin, proto se dělá den předem a ukládá se do lednice.
Těsto
- 360 g hladká mouka (vyzkoušela jsem i přímo mouku na pizzu a zdá se mi, že je lepší, ale celkem dražší)
- 180g vody
- 1 lžičku soli
- 5 g droždí
- 2 lžíce olivového oleje
Druhý den těsto vyndám a nechám je asi hodinu odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Těsto jde pěkně roztahovat a pomáhám si i malým válečkem, ale ruce jsou nejlepší.
Na pečení používám kruhové plechy.
Jako základ dělám rajčatový základ - z domácího kečupu (je to jako ochucená passata, s kupovaným kečupem to nemá nic společného), přidám do něj nastrouhaný česnek, oregano a olivový olej.
Pak přijde nastrouhaný sýr.
A další ingredience až na sýr a jsou na chuti a fantazii každého.
Troubu si předehřeji na 250° nebo na max. Upečení trvá tak 10-15 min, troubu během pečení neotvírat. Dobře se upečou i dvě zároveň, když dám tři, tak jednu pak musím dopéct.
Komentáře
Okomentovat